mobiele airco
De tegenhanger van de ‘vaste airconditioning’ is de mobiele airco. Als we de twee systemen naast elkaar zetten zijn de voor- en nadelen snel zichtbaar. Eén van de voordelen is de prijs. Tegenwoordig kunt u bij veel bouwmarkten, elektronicazaken en natuurlijk online een mobiele airco kopen. De prijzen variëren van €200,- tot €300,- voor een basismodel tot wel €600,- tot €800,- voor de luxere uitvoeringen. In tegenstelling tot een ‘vaste airconditioningsysteem’ zijn er geen dure installatiekosten en kunt u het apparaat direct gebruiken. Dat het apparaat verrijdbaar is, is ook echt een pre te noemen. Wanneer u gaat verhuizen is deze gemakkelijker mee te nemen dan een split unit systeem dat aan uw huis vast zit. Uit onderzoek is gebleken dat het merendeel van mensen die een aircosysteem hebben gekocht deze ‘slechts’ 10 tot 30 keer per jaar gebruikt. Omdat de prijzen van een mobiele airco’s tegenwoordig niet heel erg hoog meer zijn koopt men sneller een airco dan dat men een huurt.

Mobiele airco met slang

We hebben de afgelopen jaren in Vlaanderen steeds vaker warme zomers gehad, en mede daardoor zijn er ook steeds meer airconditioners verkocht. Er is een stijging te zien in de verkopen van split unit systemen, maar vooral de mobiele airco blijkt populair doordat deze relatief goedkoop is, makkelijk in gebruik en bovendien verplaatsbaar. Eén van de nadelen van de verrijdbare airco is het feit dat er een slang aan zit die je (bijvoorbeeld door het raam) naar buiten moet hangen. Via deze slang kan de warme lucht worden afgevoerd. Een ander nadeel is dat de efficiëntie behoorlijk omlaag gaat als het raam open moet blijven staan. Natuurlijk zijn hier wel oplossingen voor te bedenken. Zo kun je heel simpel een rond gat voor de slang in een plank zagen en die plank in de raamopening zetten zodat er verder geen lucht doorheen komt. Dit is natuurlijk een relatief amateuristische oplossing, maar het werkt wel. Een andere optie is om de slang aan een ventilatiebuis te koppelen zoals die van de afzuiger in de keuken of badkamer.
mobiele airco met slang

Mobiele airco met opvangsbak

Het allerfijnste zou natuurlijk zijn als er niet meer zo’n slang naar buiten zou hoeven: een mobiele airco zonder slang. Helaas is de slang bij vrijwel iedere mobiele airco cruciaal doordat de warme lucht hoe dan ook afgevoerd moet worden. Gelukkig is er een alternatief: de aircooler, werkt minder goed als een mobiele airco. Ook zijn er systemen met een opvangbak voor het water. Dit systeem werkt net als een condensdroger. De warme lucht wordt tegen de koel elementen van de airco geblazen die daar condenseert en het vocht dat daarbij vrijkomt wordt opgevangen in een condens bak. Dit systeem werkt heel aardig, maar niet zo goed als een mobiele airco met slang of een split unit airconditioning. Het grote voordeel is dus wel dat hij in elke ruimte kan staan en zeer gemakkelijk te verplaatsen is.

Voordelen: prijs en plaatsing

Er zijn eigenlijk twee grote voordelen die een mobiele airco heeft ten opzichte van een split unit versie. Het eerste voordeel is de prijs, die erg laag is. In de aanbieding bij winkels als de Aldi, Lidl, Mediamarkt en andere ketens zijn deze apparaten al verkrijgbaar vanaf €200,-. Deze lage aanschafprijs is natuurlijk een gigantisch voordeel, maar een andere voordeel is dat een mobiele airco niet hoeft te worden ingebouwd. Na de aanschaf hoeft het apparaat alleen maar geplaatst te worden en er moet een slang uit het raam, maar meer hierover op de pagina met tips over plaatsen van een mobiele airco. Doordat het niet ingebouwd hoeft te worden is deze ook verplaatsbaar en kan het apparaat bijvoorbeeld overdag in de woonkamer of kantoor staan, en ‘s avonds in de slaapkamer. Concluderend zijn de voordelen van een mobiele airco: goedkoop, niet inbouwen en verplaatsbaar.

Nadelen: geluid en energieverbruik

mobiele airco prijsNaast de vele voordelen zitten er natuurlijk ook nadelen aan een mobiele airco. Een van de belangrijkste kan zijn het geluidsniveau. Dit varieert sterk per merk, maar let er wel op bij de aanschaf van een mobiele airco. Dit hoeft op zich niet een gigantisch nadeel te zijn want een airco kan bijvoorbeeld prima een slaapkamer koelen voordat je gaat slapen. Zo kan de airconditioner tijdens de nacht uitstaan, en wordt het geleidelijk iets warmer, maar omdat het ‘s nachts buiten ook koeler is zal het alsnog niet heel warm worden. Een volgend nadeel kan het energieverbruik zijn, en daarom is het ook belangrijk om bij de aankoop hierop te letten. Andere nadelen zijn het feit dat er altijd een slang naar buiten moet en het is een vrij groot apparaat dat er vaak niet heel mooi uit ziet. Echter er zijn zeker prachtige design airco’s maar deze zijn vaak duurder.

Voor de aanschaf van een mobiele airco zal je dus deze voordelen en nadelen tegen elkaar af moeten wegen, maar meestal wegen de nadelen niet tegen de voordelen op. Want het hele idee van een airco is om de temperatuur binnen koeler en aangenamer te maken, en dat is precies wat dit airconditioning systeem doet tegen een lage prijs. Bovendien is het apparaat makkelijk te installeren. Een alternatief voor een mobiele variant is een split airco, die uit een binnen- en buitenunit bestaat en een stuk duurder is.

Plaats kiezen

Allereerst dient een plaats te worden uitgezocht waar de verrijdbare airconditioning komt te staan. Dit moet in de buurt van een raam zijn, om de warme lucht via de luchtslang naar buiten te laten. Zorg er ook voor dat er een stopcontact in de buurt zit, want anders is er een verlengsnoer nodig is dit is moeilijker weg te werken aangezien dan de hele stekkerdoos weggewerkt moet worden.

De volgende stap is om de luchtslang aan de airco vast te maken en het andere eind door het raam naar buiten te steken. Het beste is om de openstaande kier van het raam zo klein mogelijk te houden en om het resterende deel van de kier zo goed mogelijk af te dekken, anders komt er alsnog warmte naar binnen. Een andere mogelijkheid is om een gat in muur, raam of deur te maken waar de slang precies in past. Deze opening zou dan wanneer de airconditioning niet wordt gebruikt kunnen worden afgedekt, maar speciaal een gat maken is relatief veel werk en weegt niet op tegen de kosten.
mobiele airco installeren

Afstandsbediening en timer

In het algemeen kan een mobiele airco worden aangezet met een afstandsbediening, maar sommige types kunnen enkel worden ingeschakeld via een knop op het apparaat zelf. Daarnaast bestaat vaak ook de mogelijkheid om een timer aan te zetten en zo zelf te bepalen wanneer de airco aan gaan of uit gaan. Ideaal als je bijvoorbeeld overdag werkt maar toch in een koel huis thuis wilt komen zonder de hele dag stroom te verspillen.

In gebruik name

Voordat de airco in gebruik wordt genomen moet het apparaat eerst 24 uur recht op staan, zodat de airconditioner een beetje kan acclimatiseren, net als een koelkast. Na deze 24 uur mag de airco in gebruik worden genomen. Probeer alle deuren en ramen dicht te houden om het werk voor de airco makkelijker en sneller te maken, en zo ook stroom te besparen. De meeste mobiele airco’s beschikken over een waterreservoir voor de koeling, dus zorg ervoor dat deze gevuld is voordat de airco aangezet wordt. De hoeveelheid water verschilt per model, maar zal gemiddeld ongeveer 8 uur mee gaan. Denk er dus ook aan dit bij te vullen.

Minder betalen voor het laten plaatsen van een airco?

Uit onderzoek is gebleken dat het vergelijken van offertes loont. Vergelijk de offertevoorstellen van 3 verschillende airco installateurs uit Antwerpen via onze service. Geheel gratis en het verplicht u tot niets. Het kost slechts 2 minuten van uw tijd om ons contactformulier in te vullen.